Odwiedzając tę ​​stronę, należy dopuścić stosowanie plików cookie. Więcej na temat naszej polityki cookies.

Obróbka cieplna stali nierdzewnej

Charakterystyka techniczna

Obróbka cieplna stali nierdzewnej obejmuje ogrzewanie, przetrzymywanie i chłodzenie. Skład chemiczny stali nierdzewnej po takiej obróbce pozostaje niezmieniony, ale właściwości mogą zmieniać się w szerokim zakresie. Obróbkę cieplną stali nierdzewnej można zastosować do wzmocnienia lub osłabienia przedmiotu obrabianego. Może być konieczne zmniejszenie wytrzymałości, jeśli przedmiot obrabiany musi zostać poddany jakiejś obróbce, takiej jak cięcie. Zwiększenie twardości jest konieczne w celu uzyskania właściwości użytkowych. Obróbkę cieplną przeprowadza się w różnych warunkach, w których czasy ogrzewania i poziomy temperatury, szybkości ogrzewania i chłodzenia oraz czasy utrzymywania w stanie nagrzanym są różne. Procesy te rozwijały się przez wieki,

Ogrzewanie

Ogrzewanie może być termiczne, chemiczno-termiczne lub termomechaniczne. Musi zapewniać równomierne nagrzewanie się materiału, w którym zachodzą niezbędne przemiany w strukturze, ale nie powoduje deformacji ani pęknięć. Konieczne jest maksymalne wykorzystanie zasobów pieca. Ogrzewanie można wykonać bezpośrednio, stopniowo lub etapami. Przy wyborze szybkości nagrzewania brane są pod uwagę gatunek stali nierdzewnej, ciężar przedmiotu obrabianego oraz rodzaj późniejszej obróbki. Czas nagrzewania w dużej mierze zależy od metody (ogrzewanie piecowe, płomieniowe lub elektryczne o wysokiej częstotliwości), od całkowitej masy metalu i właściwości fizycznych gatunku stali nierdzewnej (pojemność cieplna, przewodność cieplna). Szybkość nagrzewania zależy od rodzaju kęsa, składu chemicznego stali oraz zakresu temperatur.

Wytrwałość

Odsłonięcie kęsa jest konieczne, aby w osiągniętej temperaturze przemiany strukturalne zostały w pełni zakończone. Jeśli optymalny czas nie zostanie obliczony prawidłowo, stal może zacząć uwalniać się od węgla, co może prowadzić do tworzenia się kamienia kotłowego. Wysokie temperatury ogrzewania wymagają minimalnego czasu przebywania.

Chłodzenie

Szybkość, z jaką kęs ochładza się, zależy od otaczającego go środowiska. Chłodzenie w wodzie osiąga prędkość 300 stopni na sekundę, chłodzenie w piecu to 20-30 stopni na godzinę. Na zewnątrz proces chłodzenia jest oczywiście szybszy niż w piecu.

Dostawca

Jesteś zainteresowany obróbką cieplną stali nierdzewnej? Dostawca stali nierdzewnej firmy Auremo do obróbki cieplnej spełnia wymagania GOST i międzynarodowe standardy jakości. Dostawca "Auremo" oferuje zakup stali nierdzewnej na korzystnych warunkach, cena jest optymalna. Oferujemy zakup wyrobów ze stali nierdzewnej z wyspecjalizowanych magazynów dostawcy „Auremo” z dostawą do dowolnego miasta. Dla odbiorców hurtowych cena - korzystna. Zawsze w magazynie ze stali nierdzewnej, cena jest optymalna od dostawcy. Czekamy na Twoje zamówienia.

Kup okazyjną cenę.

Dostawca "Auremo" oferuje zakup stali nierdzewnej, cena - ze względu na cechy technologiczne produkcji bez uwzględnienia dodatkowych kosztów. Na stronie internetowej firmy wyświetlane są informacje o najnowszych dostawach produktów. Istnieje możliwość zakupu produktów o niestandardowych parametrach na zamówienie. Cena zamówienia uzależniona jest od ilości i dodatkowych warunków dostawy. Dostawca "Auremo" zaprasza do zakupu stali nierdzewnej luzem lub na raty. Posiadamy najlepszy stosunek ceny do jakości dla całej gamy produktów. W tym segmencie Auremo jest rentownym dostawcą.