Stop Cpm 96 (Cpm 960)
Oznaczenia
Nazwa |
Wartość |
Oznaczenie GOST cyrylica |
СрМ 96 |
Oznaczenie GOST łaciński |
CpM 96 |
Transliteracji |
SrM 96 |
Chemicznych elementów |
AgCu 96 |
Nazwa |
Wartość |
Oznaczenie GOST cyrylica |
СрМ 960 |
Oznaczenie GOST łaciński |
CpM 960 |
Transliteracji |
SrM 960 |
Chemicznych elementów |
AgCu 960 |
Opis
Stop Cpm 96 zastosowanie: do produkcji nieciągłych i ruchomych styków, przewodów elektrycznych i innych produktów do celów przemysłowych; przedmiotów nakrywania do stołu (łyżek, widelców, noży, uchwytów na kubki, potraw, łopatek, совочков, stosów, kolejek, сахарниц, ситечек do herbaty); rytualnie-обрядовых biżuterii (obrączki, x); biżuteria dla osobistego biżuterii (pierścionków, pierścionków, medaliony, wisiorki, broszy, łańcuszki, bransoletki, szpilki, spinek do mankietów); портсигаров i мундштуков; pamiątkowe medale i odznaki.
Uwaga
Stop metaliczno-miedziany. Wraz ze wzrostem zawartości miedzi w stopie zwiększa jego twardość, ale stop staje się żółtawa. Tlen w stopie zwiększa twardość i kruchość.
Standardy
Nazwa |
Kod |
Standardy |
Blachy lub taśmy |
В53 |
GOST 24552-81 |
metale nieżelazne, w tym rzadkich i ich stopy |
В51 |
GOST 30649-99, GOST Р 51152-98, GOST 6836-2002 |
Klasyfikacja, nomenklatura i ogólne normy |
В50 |
GOST 6563-75 |
Skład chemiczny
Standard |
Fe |
Cu |
Sb |
Pb |
Bi |
O |
Ag |
GOST 30649-99 |
≤0.08 |
Resztę |
≤0.002 |
≤0.004 |
≤0.002 |
≤0.01 |
96-96.5 |
GOST 6836-2002 |
≤0.08 |
3.7-4.3 |
≤0.002 |
≤0.004 |
≤0.002 |
- |
95.7-96.3 |
Ag - baza.
GOST 6836-2002 zawartości miedzi - reszta (wskazane w tabeli obliczona zawartość). Całkowita zawartość zanieczyszczeń powinny być ≤0,090%.
GOST 30649-99 kompozycje chemiczne podano YuSrM YuSrM 96 (960), dla stopu jubilerskim. Wyniosą znormalizowane zanieczyszczeń ≤ 0,10%.
Cechy fizyczne
Temperatura |
r, кг/м3 |
20 |
10430 |
Opis fizycznych symboli
Technologiczne właściwości
Nazwa |
Wartość |
formowanie |
Gatunek nadaje się do wszystkich rodzajów zimnej obróbki. |
odlew |
Gatunek nadaje się do wszystkich rodzajów odlewów. |