Odwiedzając tę ​​stronę, należy dopuścić stosowanie plików cookie. Więcej na temat naszej polityki cookies.

GOST 1219.2-74

GOST 17261-2008 GOST 3778-98 GOST 3640-94 GOST 25284.8-95 GOST 25284.7-95 GOST 25284.6-95 GOST 25284.5-95 GOST 25284.4-95 GOST 25284.3-95 GOST 25284.2-95 GOST 25284.1-95 GOST 25284.0-95 GOST 25140-93 GOST 23957.2-2003 GOST 23957.1-2003 GOST 23328-95 GOST 22861-93 GOST 21438-95 GOST 21437-95 GOST 19424-97 GOST 15483.10-2004 GOST 1293.0-2006 GOST 1219.1-74 GOST 1219.3-74 GOST 21877.6-76 GOST 21877.0-76 GOST 9519.1-77 GOST 15483.1-78 GOST 15483.0-78 GOST 1293.0-83 GOST 1293.3-83 GOST 26880.1-86 GOST 1219.4-74 GOST 1219.8-74 GOST 1219.2-74 GOST 860-75 GOST 21877.3-76 GOST 21877.1-76 GOST 21877.9-76 GOST 21877.4-76 GOST 21877.7-76 GOST 21877.2-76 GOST 21877.10-76 GOST 21877.8-76 GOST 22518.2-77 GOST 22518.4-77 GOST 9519.2-77 GOST 22518.1-77 GOST 1293.6-78 GOST 15483.11-78 GOST 15483.8-78 GOST 15483.3-78 GOST 15483.6-78 GOST 19251.3-79 GOST 20580.8-80 GOST 20580.2-80 GOST 20580.3-80 GOST 1293.11-83 GOST 1293.1-83 GOST 27225-87 GOST 30608-98 GOST 19251.7-93 GOST R 51014-97 GOST 17261-77 GOST 22518.3-77 GOST 9519.3-77 GOST 8857-77 GOST 15483.4-78 GOST 19251.0-79 GOST 19251.5-79 GOST 19251.2-79 GOST 20580.1-80 GOST 20580.6-80 GOST 20580.7-80 GOST 20580.4-80 GOST 1292-81 GOST 9519.0-82 GOST 1293.10-83 GOST 1293.12-83 GOST 1293.5-83 GOST 1293.2-83 GOST 30082-93 GOST 1219.6-74 GOST 1219.0-74 GOST 1219.5-74 GOST 1219.7-74 GOST 21877.5-76 GOST 21877.11-76 GOST 15483.9-78 GOST 15483.7-78 GOST 15483.2-78 GOST 1293.9-78 GOST 15483.5-78 GOST 19251.1-79 GOST 19251.6-79 GOST 19251.4-79 GOST 20580.0-80 GOST 20580.5-80 GOST 1293.7-83 GOST 1293.13-83 GOST 1293.14-83 GOST 1293.4-83 GOST 26880.2-86 GOST 26958-86 GOST 1020-97 GOST 30609-98 GOST 1293.15-90 GOST 1209-90 GOST 1293.16-93 GOST 13348-74 GOST 1320-74 GOST R 52371-2005

GOST 1219.2−74 Babbity wapniowe. Metoda oznaczania zawartości sodu (ze Zmianą N 1)


GOST 1219.2−74
Grupa В59

MIĘDZYPAŃSTWOWY STANDARD

BABBITY WAPNIOWE

Metoda oznaczania zawartości sodu

Lead-calcium bearing alloys.
Method for determination of sodium content


ISS 77.160.20*

____________________

* W indeksie «Krajowe standardy» 2006 rok
ISS 77.120.60. — Uwaga «KODEKS».

Data wprowadzenia 1975−01−01


Uchwały komitetu standardów Rady Ministrów ZSRR z dnia 17 stycznia 1974 r. N 150 data wprowadzenia zainstalowany 01.01.75

Ograniczenia okresu ważności cięcie za pomocą protokołu N 2−92 Międzypaństwowej rady ds. standaryzacji, metrologii i certyfikacji (ИУС 2−93)

W ZAMIAN GOST 1219−60 w części rozdz. III

EDYCJA (wrzesień 2003 r.) ze Zmianą N 1, zatwierdzonym w listopadzie 1979 r. (ИУС 1−80).


Niniejszy standard stosuje się na wapniowe babbity i instaluje przestrzennego kwasowo-podstawowa metoda oznaczania zawartości sodu (przy masowym udziale sodu od 0,20 do 1,0%).

Metoda opiera się na neutralizacji węglanu sodu, kwasu siarkowego w obecności wskaźnika metylowego pomarańczowego.

Do tłumaczenia sodu nawilżają tlenku próbę metalem utleniają się po podgrzaniu w муфельной pieca, a następnie są wymywane wodą tlenki. Utrudniające definicji składniki stopu oddzielają osadzanie się dwutlenkiem węgla.

(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 1).

1. WYMAGANIA OGÓLNE

1.1. Ogólne wymagania dotyczące metody analizy — według GOST 1219.0−74.

2. APARATURA, ODCZYNNIKI I ROZTWORY

Piec muflowy dowolnego typu, z termoparą.

Łódeczki porcelanowe prostokątne N 2 według GOST 9147−80 lub N 3 GOST 9147−80.

Butla z dwutlenkiem węgla (lub urządzenie Kipp).

Kwas siarkowy, 0,1 n. roztwór; przygotowują z фиксанала.

Wskaźnik metylu pomarańczowy, 0,1% r-r wodny roztwór.

Woda nasycona dwutlenkiem węgla; jest przygotowany w następujący sposób: dwutlenek węgla z butli lub urządzenia Kipp płyną w butelkę z wodą destylowaną w ciągu 10 min Nasycenie produkują przed zastosowaniem wody.

3. PRZEPROWADZENIE ANALIZY

Tuz metalem 4 g umieszcza się w prostokątny porcelanowe łódkę, umieścić w муфельную mikrofalowa, ogrzewa się do 400−450 °C i utrzymywano w tej temperaturze przez 15 min. Po utleniania próbki łódkę wyjąć, schłodzić i ссыпают zawartość za pomocą szklanej pałeczki stożkowy kolby o pojemności 250 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1). Łódkę 2−3 razy płucze nad piłką ciepłą wodą.

Приливают w kolbie 125 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1)gorącej wody i są wymywane podczas gotowania w celu zmniejszenia objętości do 40 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1). Następnie kolbę chłodzi, приливают 100 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1)wody nasycone dwutlenkiem węgla, a po obronie przez 3 min roztwór ogrzewano do wrzenia, zmniejszając pojemność do 60 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1).

Roztwór ochłodzono 3−5 min i sączy się od osadu, który przemywa się 6−8 razy wodą. Przesącz miareczkującym 0,1 n. roztworem kwasu siarkowego w obecności 1−2 kropli metylowego pomarańczowego do przejścia żółtego zabarwienia roztworu w różową.

4. PRZETWARZANIE WYNIKÓW ANALIZY

4.1. Ułamek masowy sodu (ГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1)) w procentach, oblicza się według wzoru

ГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1),


gdzie ГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1) — liczba 0,1 n. roztworu kwasu siarkowego, wykorzystana do miareczkowania, cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1);

ГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1) — ilość sodu w gramach, odpowiada 1 cmГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1)0,1 n. roztworu kwasu siarkowego;

ГОСТ 1219.2-74 Баббиты кальциевые. Метод определения содержания натрия (с Изменением N 1) — montaż metalem, r.

4.2. Bezwzględne dopuszczalne rozbieżności między skrajnymi wynikami analizy nie powinny przekraczać 0,02%, przy masowym udziale sodu od 0,2 do 0,5%; 0,04% — przy masowym udziale sodu ponad 0,5 do 1,0%.

(Zmodyfikowana wersja, Zm. N 1).